fbpx

Ali Mesut govori o muškoj neplodnosti

Bona Dea

U posjeti Bona Dea IVF and Women Health klinici za vantjelesnu oplodnju, imali smo priliku razgovarati sa jednim od najuspješnijih doktora iz ove oblasti na prostoru Bosne i Hercegovine, doktorom Ali Mesutom.U razgovoru za Klix.ba doktor Ali Mesut ističe kako neplodnost se gotovo uvijek smatra ženskim problemom. Žene su te koje nose trudnoću i bez obzira koji od partnera zapravo ima problema sa neplodnošću, žene su uglavnom te koje se liječe. Na primjer, in vitro oplodnja (IVF) često zahtijeva samo uzorak sperme od muškaraca, ali mnogo više od žena: injekcije sintetskih hormona, krvne pretrage, ultrazvuk.

“Ipak, do 50% slučajeva u kojima parovi ne mogu imati bebu na neki način su uzrok muškarci. Danas se sve više govori o muškoj neplodnosti, ali to i dalje ostaje stigmatizirano. Muškarci uglavnom izbjegavaju javne razgovore o neplodnosti, pa čak i oni koji trebaju podršku se oklijevaju identificirati kao osobe koje imaju problema sa neplodnošću”, kaže nam dr. Mesut.

“Ponekad je uzrok neplodnosti kod muškarca poznat, a jedan od najčešćih uzroka jeste varikokela, cirkulacijski poremećaj vena u skrotumu koje postaju prevelike i zapletene, što dovodi do zagrijavanja testisa i narušavanje normalne funkcije sperme. Ovo stanje se može popraviti hirurškim zahvatom.

Neki lijekovi poput steroida ili lijekova protiv opadanja kose također utiču na plodnost kod muškaraca, baš kao što utiče i pretilost . Najnovija istraživanja pokazuju da i dob muškarca utiče na plodnost, posebno kada se radi o kvaliteti spermatozoida. S godinama kvaliteta spermatozoida opada, te se i plodnost muškarca smanjuje”, ističe dr. Mesut.

Bona Dea
Bona Dea

Bitan faktor koji utiče na plodnost muškarca jeste upotreba steroida u svrhu rasta mišića. Steroidi mogu uzrokovati pad testosterona, te smanjiti njegovu normalnu proizvodnju u tijelu. Muškarci uglavnom ne razmišljaju o posljedicama svojih postupaka, te o mogućnostima narušavanja svoje plodnosti, pa nastavljaju da koriste steroide i slične proizvode koji imaju dugotrajne uticaje na plodnost.

Dodaje kako mnogi slučajevi muške neplodnosti su idiopatski, što znači da je njihov uzrok misterija za liječnike. Genetika ili drugi zdravstveni faktori mogu biti uzrok, ali i ekološki faktori igraju bitnu ulogu u plodnosti. Dijeta, alkohol, zagađenje zraka, stres, pesticidi, čak i nošenje užeg donjeg veša su uključeni kao potencijalni faktori smanjene plodnosti, a znanstvenici pokušavaju otkriti koji su najvažniji.

Analiza studija iz 2017. godine, objavljena u magazinu Human Reproduction Update, otkrila je da se kod muškaraca koji žive u zapadnim zemljama broj spermatozoida smanjio za više od 50% u manje od 40 godina. U posljednjih nekoliko godina urolozi su primijetili pomak u načinu na koji muškarci pristupaju pitanju svoje neplodnosti.

Parovi često pretpostave da je neplodnost uzrokovana problemima kod žena, pokušavajući vantjelesnu oplodnju ili intrauterine inseminaciju (IUI), a ne znaju da je problem zapravo kod muškarca. Danas, prije svakog postupka oba partnera se evaluiraju i analiziraju, kako bi se ustanovilo u čemu je problem.

“Nakon saznanja o neplodnosti, muškarci se osjećaju krivim što ne mogu ostvariti trudnoću s partnericom, srame se zbog osjećaja da ne mogu da imaju normalnu reprodukciju, ali i usamljenost jer misle da su jedini koji prolaze kroz sličnu situaciju. Postoje tvrdnje da muškarci nisu zabrinuti ukoliko su u nemogućnosti da imaju djecu, što nije istina.

Prema statističkim istraživanjima o neplodnosti muškaraca, te kako neplodnost utiče na njihov život, većina njih je rekla da negativno utiče na njihovo samopouzdanje i generalnu sreću. Izjavili su kako se osjećaju depresivno, usamljeno, zabrinuto za budućnost. Ipak, polovica ispitanih nije pokazivala zabrinutost niti potrebu za podrškom”, za Klix.ba nam je rekao dr.Mesut.

Na kraju razgovora dr. Mesut dodao je: “Neplodnost je privatna i za mnoge žene. No, žene imaju mogućnost pronalaska zajednica kroz koje mogu podjeliti svoja iskustva, uključujući grupe za podršku, internetske forume za raspravu i Facebook grupe. Dok, samo nekolicina sličnih grupa postoji kada je riječ o muškoj neplodnosti”.

Članak je objavljen na Klix.ba i možete ga pronaći ovdje.

Leave a Reply