Pratite nas:

Endoskopska hirurgija

Endoskopska hirurgija

U ginekologiji nema hirurškog zahvata koji do 2019. godine nije izveden i minimalno invazivno, tj. endoskopski. Endoskopski se danas rade mnoge operacije za koje se mislilo da to nije izvodljivo. Baš zato, Bona Dea IVF klinka koristi ove metode kako bi minimizirala oporavak pacijenata, te olakšala sve zahvate koje je potrebno obaviti.

U sve većem broju slučajeva, endoskopija je i jedna od osnovnih terapijskih metod. Endoskop je duga, fleksibilna cijev s kamerom i izvorom svjetlosti na vrhu cijevi. Unutar cijevi nalazi se radni kanal koji omogućuje prolazak raznih instrumenata, uključujući instrumente za biopsiju i razna kliješta za vađenje stranih tijela.

Dijagnostička histeroskopija

Dijagnostička histeroskopija traje nekoliko minuta i radi se ambulantno, u kratkotrajnoj anesteziji. Izvodi se kako bi se ispitala neplodnost, zbog ponavljanja spontanih pobačaja, nepravilnih i obilnih menstrualnih krvarenja u perimenopauzi i postmenopauzi radi kontrole sluznice maternice kod žena koje uzimaju lijek zbog karcinoma dojke.

Operativna histeroskopija

U ovom postupku se koristi histeroskop koji ima kanale u koje doktor umeće vrlo tanke instrumente. Ovi instrumenti se mogu koristiti za uklanjanje polipa, uklanjanje ožiljaka i za druge postupke.


Dijagnostička ili operativna histeroskopija, kod pacijenata koji su imali neuspješan IVF pokušaj, prije narednog pokušaja povećava šansu za trudnoću.

Molimo da popunite formu i uskoro ćemo vas kontaktirati.