Pratite nas:

Zamrzavanje jajnih ćelija

Program zamrzavanja jajnih stanica pomaže ženama koje žele da sačuvaju jajne stanice ili embrione da bi ostvarile trudnoću kasnije u životu.

Žena može da izabere zamrzavanje jajnih stanica iz sljedećih razloga:

  • ako je slobodna žena koja nije u vezi, ali želi da ima opciju majčinstva u budućnosti, žena može pokušati ostvariti trudnoću koristeći svoje zaleđene jajne stanice u budućnosti kada njena fertilna sposobnost opadne;
  • kada žena ima medicinsko stanje koje može uzrokovati menopauzu prijevremeno ili stanje koje spriječava nastanak trudnoće (npr. recentna dijagnoza karcinoma koja zahtijeva kemoterapiju, teška endometrioza, bilo koje stanje koje rezultira prijevremenom menopauzom ili zahtijeva uklanjanje jajnika), te historiju rane menopauze u porodici.

Zašto zalediti jajne ćelije?

Bez obzira na normalne menstrualne cikluse, postoji prirodni pad fertilne sposobnosti godinama prije početka menopauze. Zabilježeno je da broj jajnih ćelija polako opada već od 27 godine, a rapidno pada nakon 35 godine.

O tretmanu

Proces očuvanja fertilnosti počinje sa konsultacijama sa doktorom gdje će se raspravljati o željama i očekivanjima pacijentice i samom procesu. Potrebno je učiniti pretrage krvi i ultrazvučni pregled koji će otkriti rezultate rezerve jajnika.

Medicinski protokol je jedinstven za svaku našu klijenticu.  Svrha lijekova koji se uzimaju tokom tretmana je sigurna stimulacija jajnika da bi se proizvelo više jajnih ćelija nego u prirodnom ciklusu. Ovaj proces stimulacije traje u prosjeku dvije sedmice, a nakon toga se  vrši se procedura aspiracija jajnih ćelija.. Dobijene jajne ćelije se potom zamrzavaju postupkom brzog zamrzavanja. Takođe postoji i mogućnost zamrzavanja embriona (oplođene jajne ćelije) o kojem više možete pročitati ovdje.

Kontakt informacije

Molimo da popunite formu i uskoro ćemo vas kontaktirati.