Pratite nas:

Uzroci infertliteta kod žena

Uzroci infertiliteta kod žena uključuju:

  • Poremećaji ovulacije koji inemogućavaju prirodno začeće. Najčešći poremećaj su PCOS (sindrom policističnih jajnika), hipogonadotropni hipogonadizam, te ovarijarna insuficijencija.
  • Infertilitet je često povezan da životnom dobi žene. Protekom godina života, broj jajnih stanica i njihov kvalitet rapidno opada.
  • Zečepljenost jajovoda postoji kada ovulirana jajna ćelija ne može biti oplođena ili da oplođena dođe do mjesta implantacije – maternice. Ukoliko su oba jajovoda začepljena, IVF tretman je preporučen. Začepljenost jajovoda u nekim situacijama može otežati transfer embrijapute IVF, što je indikacija za operaciju.
  • Maternični fibroidi: fibroidi su benigne tvorevine maternice, koje su vrlo posjavljuju (kod čak oko 40% žena u reproduktivnom periodu). Postojanje miomatozne maternice ne znači nužno i infertilitet ili predispoziciju za ponavljane gubitke trudnoće. Miomi koji deformišu maternicu imaju uticaj na implantaciju embrija i često ih je potrebno hirurški odstraniti.
  • Endometrijski polipi su izrasline u materničnoj šupljini koje se izdižu iz same maternice, odnosno njene sluznice koja se zove endometrium. Veliki polipi ili više polipa mogu uticati na infertilitet odnosno na implantaciju samog embriona i kao takvi se moraju ukloniti. Uticaj manjih polipa na infertilitet je kontraverzno i još uvije u potpunosti neistraženo pitanje.
  • Neobjašnjeni uzroci: U nekim slučajevima, čak i nakon detaljne analize, nije moguće pronaći tačan uzrok infertiliteta (1 od 5 parova). Neobjašnjeni infertilitet ipak ne znači da obrazloženje postojećeg stanja ne postoji, već da su svi izvedeni dijagnostički testovi bili u granicama normalnosti. IVF može otkriti probleme sa kvalitetom jajne stanice, funkcijom sperme, ili probleme u razvoju embrija koji se nisu mogli otkriti standardnim testiranjem. Srećom čak i kad su uzroci infertiliteta nepoznati, različite tehnike potpomognute oplodnje mogu dovesti do nastanka zdrave trudnoće, te konačno i bebe.

Kontakt informacije

Molimo da popunite formu i uskoro ćemo vas kontaktirati.