Pratite nas:

Svakodnevni stres i plodnost

Vaše tijelo je pametno i zna da periodi stresa nisu dobri za bebu!

Iako su ove teorije nekada u prošlosti bile prihvatane sa dozom skepticizma, danas istraživači široko priznaju i prihvataju povezanost između nivoa svakodnevnog stresa kod žene i smanjenih šansi za trudnoću. Naprimjer, ženama čija je pljuvačka sadržavala visok nivo alfa-amilaze (enzima koji označava stres), trebalo je 29% duže da zatrudne u odnosu na one koji su imale manje ovog enzima u uzorku. Istovremeno, stres podstiče određene rizične navike (često konzumiranje alkohola, cigareta) – što u svakom slučaju ne može poboljšati izglede za trudnoću.

Suočavanje sa stresom

Činjenica je da je manja ili veća količina stresa skoro svakodnevna pojava u životu svake osobe. Naravno, nekoliko intezivnih dana na poslu ili zabrinutost zbog nekog velikog koraka koji planirate napraviti, neće ugroziti vaše izglede za trudnoću. S druge strane ako vaši periodi stresa traju duže vremena ili ste dugo pod stresom zbog velikih životnih preokreta (npr. Smrt u porodici), mogući su manji ili veći poremećaji u procesu ovulacije svake žene.

1 od 10 žena u reproduktivnoj dobi ima problema sa začećem ili završetkom trudnoće i iza toga obično stoji neki fizički razlog kao što su npr. blokirani jajovodi. Ipak, žena možda nesvjesna postojanja nekog fizičkog uzroka, uslijed mjeseci pokušavanja i izostanka začeća počinje osjećati stres – koji, kao što smo već rekli, neće pridonijeti poboljšanju izgleda za trudnoću.

Suočavanje sa stresom je prvi korak reduciranja istog na minimalni nivo i o tome je neophodno komunicirati. Brojni psiholozi svijeta navode da je komunikacija ključna za prevazilaženje velikih doza stresa. U skladu sa tim, prije preduzimanja svih drugih i alternativnih koraka, kada govorimo o neuspjelim pokušajima začeća, otvoreno razgovarajte i slušajte svog partnera ili partnericu. Nalazite se na istoj strani u svojoj zajedničkoj borbi. Razgovor, zajedno sa uključivanjem u grupe za podršku, može pomoći da se smanji mentalna i emocionalna šteta od potencijalne neplodnosti.

Evo šta još možete učiniti!

Vježbajte – Fizička aktivnost smanjuje stres i povećava plodnost, kaže Lauren Wise, profesorica epidemiologije na Univerzitetskoj školi za javno zdravlje u Bostonu.  Radi se o umjerenom vježbanju od 1 do 5 sati sedmično podrazumjevajući lagane fizičke aktivnosti (npr. hodanje).

Pazite na svoju težinu – Prekomjerna težina ili gojaznost otežavaju dobivanje ili zadržavanje trudnoće. Postoje istraživanja koja ukazuju na vezu između gojaznosti I tri puta smanjene šanse za začeće.

Jedite zdravu ishranu – Znamo da je nekada veliko zadovoljstvo pojesti neku poslasticu koja je krcata šećerom ili masnoćama. Naravno, to nije loše ukoliko je riječ o vrlo ograničenom unosu ovakvih namirnica. Studije su pokazale da hrana sa cijelim žitaricama, riba i Omega 3 masne kiseline pospješuju šanse za začeće. Zdrava hrana je ključna za sve aspekte vašeg zdravlja!

Kontakt informacije

Molimo da popunite formu i uskoro ćemo vas kontaktirati.