Pratite nas:

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

PCOS je vrlo čest endokrini poremećaj kod žena u reproduktivnom periodu. U prosjeku pogađa 5 – 10% žena i otežava začeće. Simptomi policističnih jajnika su iregularne menstruacije, abnormalni rast dlaka, akne, kao i postojanje većeg broja manjih cisti na jajniku.

Uticaj PCOS na infertilitet

PCOS ima negativn uticaj na plodnost – uslijed ovog stana žene ne ovuliraju ili postoji poremećaj ovulacije usljed hiperprodukcije estrogena. Kada je ovulacija neregularna, menstrualni ciklusi postaju neredoviti i povećavaju količinu hormona (kao što je npr. testosteron koji utiče na kvalitet oocite, inhibira ovulaciju, vodi do inzulinske rezistencije i povećava rizik nastanka dijabetesa).

Kod žena sa ovim poremećajem glavna preporuka je promjena načina života, koja uključuje dijetu i redovito vježbanje. Dijeta koja se pokazala najuspješnijom je dijeta sa malo ugljikohidrata i hranom koja ima nizak glikemijski index. Fizička aktivnost je preporučena 3 puta sedmično sa minimumom od 30 minuta – s tim da je krajnji cilj svakodnevno vježbanje.

Žene koje i pored ovih promjena u načinu života i dalje imaju probleme sa ovulacijom, mogu zahtijevati neku od metoda liječenja. Tipična terapija za PCOS uključuje korištenje klomifen citrata ili letrozola. Ovo su selektivni modulatori estrogenskih receptora.

U pojedinim slučajevima je moguće da tablete neće dovesti do željenog rezultata, i u tim slučajevima se primjenjuju injekcije za oslobođanje jajnih stanica. Injekcije hormona sadrže istu vrstu hormona koje mozak otpušta kod prirodnog procesa ovuacije. Na ovaj način umjesto jedne jajne stanice proizvodi se više jajnih stanica za jedan mjesec, istovremeno. Ova vrsta tretmana zahtijeva stalno praćenje vaginalnim ultrazvukom i nekoliko puta krvne pretrage da bi se utvrdio nivo estradiola, hormona koji proizvode jajnici.  U slučajevima kada žene sa PCOS žele IVF tretman koriste se dnevne hormonalne injekcije da bi se stimulirali jajnici.

Šta su rizici za zdravlje kod PCOS?

Kao što je ranije spomenuto, inzulinska rezistencija može se pojaviti kod žena sa PCOS – što se može utvrditi analizom krvi. Ukoliko se test pokaže pozitivnim, žene sa PCOS se mogu tretirati metforminom (ukoliko nema kontraindikacija). Hiperlipidemija  ili povišene vrijednosti triglicerida i holesterola također može biti jedna od nuspojava povezana sa PCOS-om.

Žene koje žive PCOS sindromom trebaju dodatno voditi računa o svom zdravstvenom stanju i vršiti redovnije preglede kako bi se moglo prevenirati stanje već narušenog zdravlja.

Kontakt informacije

Molimo da popunite formu i uskoro ćemo vas kontaktirati.