fbpx

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

pcos

Sindrom policističnih jajnika je čest hormonski poremećaj koji pogađa 5-10% žena na svijetu. Kao i svi sindromi, i PCOS je skup problema koji se mogu pojaviti zajedno, zbog čega sve žene koje su pogođene ovim problemom nemaju iste simptome.

Da bi se dijagnosticirao PCOS, žena mora imati 2 od 3 moguća problema:
1. hronični nedostatak ovulacije (anovulacija),
2. hronično visok nivo testosterona/hormona (hiperandrogenizam),
3. jajnike koji imaju više folikula/cisti  ispunjenih tekućinom (policistične).

Kako se dijagnosticira PCOS?

PCOS se dijagnosticira kombinacijom fizičkog pregleda i anamneze, ultrazvuka (sonograma), te krvnih testova. Žene koje imaju PCOS mogu se žaliti na neredovite menstruacije ili duže vremenske razmake između menstruacija. Mogu imati i prekomjernu težinu, povećanu dlakavost (hirzutizam), akne ili nemogućnost začeća. Na ultrazvuku, mnoge žene s PCOS-om imaju uvećane jajnike sa mnogo malih folikula. Krvni testovi često pokazuju visok nivo šećera, holesterola ili muških hormona u krvi.

Kakve rizike imaju žene sa PCOS-om?

Neki rizici povezani su sa neredovitom ovulacijom. Kad se ovulacija ne dogodi, ona prekida uobičajeni hormonalni ciklus i uzrokuje da endometrijum maternice bude izložen stalno visokom nivou estrogena. To može potaknuti da endometrijum  postane predebeo i prouzrokovati vrlo obilna krvarenja. To također može dovesti do raka maternice ili prekanceroznih promjena, ali otežanja začeća prirodnim putem. Metabolički sindrom je čest kod žena s PCOS-om. Simptomi uključuju dodatnu težinu tj. debljanje u području stomaka, povišen holesterol, povišeni krvni pritisak i insulinsku rezistenciju/dijabetes. Svaki od ovih simptoma povećava rizik od srčanih bolesti. Gojaznost je veoma čest problem kod žena s PCOS-om.

Kako se liječi neplodnost kod žena s PCOS-om?

Jedan od načina liječenja neplodnosti je izazivanje ovulacije pomoću lijekova. Klomifen citrat su tablete koje se uzimaju oralno i obično se prvi izbor među lijekovima. Letrozol je još jedan oralni lijek koji se ponekad koristi i može biti posebno koristan kod pacijenata sa PCOS-om. Ako ovo nije uspješno, mogu se dati injektirani lijekovi za plodnost nazvani gonadotropini koji stimuliraju rast folikula. Žene s PCOS-om moraju se vrlo pažljivo nadgledati kada se ovi lijekovi koriste kako bi se osiguralo da ne pretjeraju sa terapijom. Ako je žena prekomjerne težine, gubitak kilograma može pomoći pri izazivanju ovulacije i pospješiti plodnost. Lijekovi koji senzibiliziraju insulin, poput metformina, mogu pomoći tijelu da efikasnije koristi insulin za poboljšanje ovulacije. To također može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa ili metaboličkog sindroma. In vitro oplodnja (IVF) može pomoći ženama s PCOS da zatrudne ukoliko drugi tretmani i terapije ne djeluju.

Kako se PCOS liječi kod žena koje ne pokušavaju ostati u drugom stanju?

Ako plodnost nije cilj, uzimanje hormonskih lijekova obično pomaže u ispravljanju simptoma PCOS-a. Oralne kontraceptivne pilule (tablete) često se uzimaju kako bi se smanjila dodatna pojačana dlakavost i pojava akni. Tablete također mogu učiniti menstruaciju regularnijom i spriječiti trudnoću. Metformin može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa ili metaboličkog sindroma.

Liječenje treba prilagoditi potrebama svake žene, simptomima i određenoj situaciji i s vremenom se može promijeniti. Razgovarajte sa svojim doktorom kako biste pronašli najbolji pristup za Vas.

Vaša Bona Dea