fbpx

Sedmica podizanja svijesti o neplodnosti

podizanje svijesti o neplodnosti

Nacionalna sedmica svjesnosti o neplodnosti (National Infertility Awareness Week) – Smanjimo stigmu i barijere koje stoje na putu roditeljstva!

National Infertility Awareness Week je sedmica u kojoj je cilj probuditi svijest i senzibilizirati javnost o neplodnosti. Nastoji se diskutovati o neplodnosti kako bi smanjili nerazumijevanje, umanjili stigmu,  pomogli onima koji se suočavaju s neplodnošću, ohrabrili ih da potraže pomoć stručnjaka i preventivno djelovali.

Ako želite i planirate imati djecu uskoro ili nekada u budućnosti, preporučujemo redovne odlaske ginekologu, vršenje preliminarnih testova kako biste saznali više o svojoj  plodnosti jer se na mnoge prepreke koje vas sprječavaju da ostanete trudni može  preventivno djelovati.

Najčešći uzrok neplodnosti je dob žene. Na godine koje dolaze graciozno svakako da ne možemo uticati, ali ako se planirate ostvariti kao roditelji u kasnijoj dobi onda biste trebali obaviti razgovor sa reproduktivnim endokrinologom o mogućim opcijama za budućnost.

Iako neplodnost nije bolest, ona i njeno liječenje mogu uticati na sve aspekte života ljudi, što može uzrokovati različite psihološko-emocionalne smetnje. Iz tog razloga je jako važno informisati se na vrijeme jer nikada nije prerano.

Znanjem o neplodnosti ćemo smanjiti barijere koje stoje na putu parova koji su odlučni da pobijede neplodnost i ostvare se kao roditelji.