Pratite nas:

Klix.ba/Roditeljstvo na čekanju – Bona Dea IVF centar ima rješenje za vas

Turska stručnjakinja u oblasti embriologije Nursen Mesut i voditeljica odjela embriologije na klinici za vantjelesnu oplodnju Bona Dea za Klix.ba govori o jako interesantnoj temi, a to je zamrzavanje biološkog materijala (tzv. “social freezing”) u svrhu očuvanja plodnosti.U razgovoru za Klix.ba, dr. Mesut iz jedne od vodećih IVF centara u BiH, navela je da ponekad parovi nisu spremni da osnuju porodicu tokom vrhunca svojih plodnih godina. Postoje mnogi razlozi za odgađanje roditeljstva, a neki od tih razloga su i finansijska nestabilnost, nedostatak partnera, želja za karijerom.

Većina ljudi zna da pad plodnosti ide s godinama, međutim mnogi nisu svjesni koliko rano taj gubitak plodnosti počinje. Pri rođenju broj jajnih ćelija iznosi oko 2 miliona, s tim da se sa godinama taj broj smanjuje.U pubertetu broj jajnih ćelija iznosi oko 400 000. Kvaliteta jajnih ćelija počinje da se smanjuje u tridesetim, a značajan pad u kvaliteti kao i broju jajnih ćelija se desi oko 35. godine života. Nakon 40. šanse za ostvarivanje trudnoće su minimalizirane i manje od 20% su šanse da jajne ćelije genetički budu normalne.

Nursen i Ali Mesut

Godine su zaista bitan faktor, jer mnoge žene odgađaju roditeljstvo zbog karijere ili jednostavno još uvijek nisu upoznale pravog partnera. Srećom, one uvijek mogu da zalede svoje jajne ćelije, kao i embrije i da ih sačuvaju za budućnost, ističe dr. Mesut.

“Informisanje o zaleđivanju jajnih ćelija i embrija može pozitivno uticati na odluku o sačuvanju i kontroli svoje plodnosti. Zbog opcije začeća u budućnosti, ali nespremnosti na isto u skorijim godinama mnoge žene se odluče da zalede svoje jajne ćelije. Isto važi i za muškarce kada se radi o zaleđivanju spermatozoida”, rekla je dr.Mesut iz Bona Dea klinike za Klix.ba.

Krioprezervacija je nova grana medicine, koja je počela prije dvadeset godina, te jako brzo postala jako popularna i česta praksa u reproduktivnoj medicini. Ona omogućava da se biološki materijal sačuva i pri tome ne izgubi na svojoj vitalnosti. Postoje različiti tretmani u sklopu krioprezervacije, a obuhvataju: zaleđivanje embriona, jajnih ćelija, tkiva jajnika, kao i spermatozoida. Svi ovi tretmani su dostupni u Bona Dea IVF Centru, uz najsavremenije metode i opremu.

Bona Dea IVF

Bona Dea IVF and Women Health Center uz najsavremeniju opremu ima ustanovljen program za zaleđivanje jajnih ćelija, embrija i spermatozoida, za parove koje žele da imaju više opcija u budućnosti. Prema istraživanju utvrđeno je da ne postoje značajne razlike između zaleđenih i svježih jajnih ćelija i embrija, gledajući stepen uspješnosti trudnoće. Do sada se pokazalo da je stepen trudnoće koristeći zamrznute materijale ( spermatozoide, jajne ćelije i embrije ) visok, što sve više ohrabruje parove da koriste metode krioprezervacije“, dodala je dr. Mesut. Kako navodi, zaleđivanje embrija je jako uspješan način da se sačuva plodnost.

Jedna od najvećih prednosti zaleđivanja embrija, te korištenje istih u budućnosti jeste činjenica da se može ostvariti trudnoća bez dodatnih stimulacija jajnika i terapija. Embriji koji su sačuvani metodom krioprezervacije se mogu koristiti u više ciklusa, te u najboljem slučaju moguće je ostvariti više od jedne trudnoće.

Zaleđivanje embrija, kao i jajnih ćelija se vrši na najadekvatnije načine kako bi se smanjila mogućnost oštećenja istih. Krioprezervacija embrija se pokazala jako uspješnom, te je milione beba rođeno koristeći zamrznute embrije.

Dodaje kako bi sve žene trebale da se posavjetuju s doktorom o svojim opcijama u svrhu očuvanja plodnosti. Testiranje rezerve jajnika bi trebalo biti dostupno svima, te bi broj žena koje čuvaju svoju plodnost navedenim metodama bio znatno veći.

Izvor: www.klix.ba

Kontakt informacije

Molimo da popunite formu i uskoro ćemo vas kontaktirati.