Pratite nas:

Problemi sa začećem su stvar prošlosti!

„Neplodnost ili sterilitet je nemogućnost zanošenja. Sterilitet je primarni kad nakon jedne godine redovnog spolnog života, bez kontracepcije, nije došlo do trudnoće. Sterilitet je sekundarni kad nakon trudnoće, bez obzira kako je ona završila, ne dolazi ponovno do zanošenja. Subfertilnost je umanjena plodnost. Par postiže trudnoću tek nakon dužeg vremena ili uz jednostavnu medicinsku pomoć. Infertilitet je nesposobnost rađanja živog i za život sposobnog djeteta. To znači da žena uspije zanijeti, ali pobacuje ili prijevremeno rađa. Uzroci neplodnosti mogu biti ženski (30%), muški (30%), zajednički (25%) i u oko 15% slučajeva riječ je o idiopatskoj, tj. nerazjašnjenoj neplodnosti. Najčešći uzrok neplodnosti kod muškaraca je abnormalnost stvaranja spermija, dok su kod žena najčešći problemi ovulacijska disfunkcija i neprohodni jajovodi (tzv. tubarni faktor).“

Klinika Bona Dea, jedna od savremenijih klinika za vantjelesnu oplodnju, otvorena je u glavnom bh. gradu u septembru prošle godine, a 7. 3.2019. u Awaz Twist Toweru čelnici ove klinike u saradnji s Ladies In magazinom odlučili su praznik žena učiniti posebnim. Naime, iskoristili su 8. mart kako bi slavili osnaživanje i zdravlje pripadnica ljepšeg spola. Ponosni su što su svoju kliniku otvorili u Sarajevu, te pomogli brojnim parovima kako bi se ostvarili u najvažnijoj životnoj ulozi – roditeljstvu.

Tu smo za sve naše pacijente! Radi se o personaliziranim postupcima jer svaka žena nije ista i svaki problem nije isti. Nas izdvajaju od drugih i vraćaju nadu velikom broju pacijenata koji se bore s neplodnošću. Odlučili smo pokazati šta smo napravili vama, jer ovo je naš projekt, ali vaša klinika. Pozvali smo medije i drage ljude da u ugodnom druženju porazgovaramo, podijelimo iskustva i samo razgovorima pomognemo pacijentima koji imaju problem da potraže  rješenje. Zato je slogan klinike: Vaše čekanje završava ovdje. 
– izjavio je vrhunski stručnjak i direktor klinike dr. Ali Mesut, koji je pomogao da na svijet dođe 600 beba u BiH.

Poznati su podaci koliko je problem infertiliteta u porastu u svijetu. Pretpostavlja se da se svaki četvrti par suočava s njim, a naša zemlja se nažalost uklapa u ovu statistiku.

Čelnici ove klinike upravo iz tih razloga odlučili su BiH obezbijediti jednu modernu kliniku napravljenu po evropskim i svjetskim standardima.

Mi  smo osmislili program kada smo kroz veliki broj naših pacijenata shvatili da je borba s neplodnošću zapravo borba s vremenom. I to ne jer vrijeme odmiče, nego zato što se mijenja stil življenja, a to znači da odlaze i prijatelji koji su dobili djecu, odlaze zajedničke obaveze, rođendani, slavlja, ljetovanja, odlaze druženja, porodice… To je kompleksan problem koji traži intenzivno posvećivanje doktora, sestre i embriologa, te mnogo razgovora s pacijentima. Svaki pacijent je poseban, to uvijek imamo u glavama, jer je ključ uspjeha u ovakvim metodama.
– istakao je dr. Ali, ekspert u liječenju kompleksnih slučajeva neplodnosti.

Da timski rad vodi do najboljih rezultata dokazuje i voditeljica laboratorije u Bona Dea Klinici, embriologinja, dr. Nursen Mesut, koja je svoje znanje usavršila u najboljim svjetskim centrima.

Klinika pruža sljedeće usluge: tretiranje neplodnosti, procjena ženske i muške neplodnosti, indukcija ovulacije, inseminacija, IVF (in vitro fertilizacija), mikrofertilizacija (ICSI), Assisted Hatching (AH), preimplantaciona genetska dijagnostika (PGD), zamrzavanje i skladištenje embrija i jajnih ćelija, liječenje muške neplodnosti (mikrohirurška testikularna ekstrakcija sperme (TESE), mikrohirurška aspiracija spermina iz pasjemenika (MESA), estikularna sperm aspiracija (TESA), ginekološki operativni zahvati, praćenje trudnoće, te endoskopske operacije – laparaskopija i histeroskopija.

Svim prisutnim obratila se i Indiana Huskić-Šabanović, aktivistica i predsjednica udruženja Fertlitas, grupe koja okuplja entuzijaste koji nastoje učiniti društvo toplijim mjestom za neke nove generacije. Njihova misija je senzibilizacija društva i destigmatizacija parova koji imaju problem sa začećem.

Neplodnost je u većini slučajeva izlječivo stanje ako reagirate na vrijeme. Stoga bih apelovala na sve parove kod kojih ne dolazi do spontanog začeća u periodu od godinu nezaštićenih odnosa, tj. u periodu od šest mjeseci, ako je žena starija od 35 godina, da ne gube vrijeme i da potraže pomoć ginekologa s subspecijalizacijom iz humane reprodukcije. Najveći problem koji neplodnost sa sobom nosi nije nedostatak novca već vremena u kojem vam otkucava biološki sat. Bez obzira koliko teško nekada bilo, ipak je najlakše odustati. Zato stisnite zube i borite se za neko svoje Sunašce! Iskoristila bih priliku da pozovem sve one koji imaju problem sa začećem da nam se jave putem naše Fb stranice i pitaju sve ono što ih zanima, a eventualno im je neugodno o tome razgovarati sa prijateljima.
– istakla je Indiana.

Ladies In magazin, koji inače slavi sve ženine uspjehe, uputio je veliku podršku ovoj klinici. 

Ladies In Magazin

Kontakt informacije

Molimo da popunite formu i uskoro ćemo vas kontaktirati.