Pratite nas:

Pitanje gojaznosti i plodnosti

Kako da znam da li imam dobru kilažu za trudnoću?

Jedan od najjednostavnijih načina da utvrdite imate li prekomjernu težinu ili višak kilograma je izračunavanje indeksa tjelesne mase (BMI). Na internetu je dostupno mnogo tablica (pojam za pretraživanje: BMI tablica). Unesite svoju visinu i težinu da biste vidjeli svoj BMI.

Šta je normalan BMI?

BMI između 19 i 24 smatra se normalnim; manje od 19 smatra se preniskim BMI. Onaj između 25 i 29 smatra se prekomjernom težinom i veći od 30 vas svrstava u kategoriju gojaznih.

Kako težina utječe na plodnost kod žena?

Mnoge žene sa premalom tjelesnom težinom, prekomjernom težinom i one pretile nemaju problema sa začećem. Međutim dosta njih će imati problema sa ostvarivanjem trudnoće, najčešće zbog problema s ovulacijom.
BMI od 18,5 ili manje (premala težina) često uzrokuje neredovite menstrualne cikluse i može uzrokovati potpuni izostanak ovulacije. BMI od 17,5 ili manje mogao bi ukazivati na poremećaj prehrane. Žene sa BMI nižim od normalnog trebaju sarađivati sa svojim doktorom kako bi razumjele uzrok ove situacije i razvile strategije za poboljšanje iste.
BMI u rasponu gojaznih također može dovesti do neredovnih menstrualnih ciklusa i ovulacije. Međutim, čak i pretile žene s normalnim ovulacijskim ciklusom imaju niže stope trudnoće od žena normalne težine, tako da ovulacija nije jedini problem. Posjet doktoru prije trudnoće može pomoći u identificiranju drugih poremećaja povezanih s pretilošću koji utječu na trudnoću, poput bolesti štitnjače, rezistencije na inzulin i dijabetesa.

Utječe li gojaznost na šanse da zatrudnite potpomognutom oplodnjom i dobijete zdravu bebu?

Postoje dobri dokazi da gojaznost smanjuje stopu uspješnosti potpomognute oplodnje (IVF). Studije su pokazale niže stope trudnoće i veće stope pobačaja kod gojaznih žena. Pretile žene imaju povećan rizik od razvoja trudničkog (gestacijskog) dijabetesa i visokog krvnog pritiska (preeklampsija). Pretile žene također imaju veće šanse za porođaj carskim rezom. Djeca gojaznih majki imaju povećan rizik od nekih urođenih mana i imaju visoku porođajnu težinu.

Da li pretili muškarci imaju probleme sa plodnošću ?

Gojaznost tj. pretilost  kod muškaraca može biti povezana sa promjenama u nivou testosterona i drugih hormona važnih za reprodukciju. Umanjen  broj spermatozoida  i smanjena pokretljivost spermatozoida, češća su pojava kod muškaraca s prekomjernom težinom i onih gojaznih nego kod muškaraca sa normalnom težinom.

Da li bih trebala pokušati smanjiti BMI ako sam u kategoriji gojaznih prije nego pokušam ostvariti trudnoću ?

Prvo se trebate posavjetovati sa doktorom .Prije razmatranja preporuke o tome trebate li prvo pokušati smršaviti, razmotrit će se svi faktori, uključujući vašu dob i bilo koje druge faktore neplodnosti. Promjena prehrane i načina života (npr. vježbanje) u kombinaciji s programom koji može pružiti grupnu podršku djelotvoran je korak, ali ne uvijek odgovarajući prvi korak ako su vaše godine ili BMI iznad 40. Operacija mršavljenja (bariatrijska hirurgija) najefikasniji je tretman za mršavljenje kod žena s BMI većim od 40.

Imam sindrom policističnih jajnika (PCOS) i imam prekomjernu težinu, trebam li učiniti nešto drugačije?

PCOS je vrlo često stanje kod mladih žena (oko 8% –10%). Nisu sve žene s PCOS-om prekomjerne tjelesne težine ili pretile, ali mnoge žene s PCOS-om imaju znakove rezistencije na insulin i / ili gojaznosti. Niskokalorična dijeta i vježbanje mogu dovesti do gubitka kilograma, redovnog menstrualnog ciklusa i ovulacije. Međutim, ženama s PCOS-om može zatrebati dodatni tretman da zatrudne, uključujući lijekove za smanjenje rezistencije na inzulin. Te bi žene trebale potražiti pomoć stručnjaka za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost.

Vaša Bona Dea

Kontakt informacije

Molimo da popunite formu i uskoro ćemo vas kontaktirati.