Pratite nas:

Pitanja i odgovori: Septum uterusa i trudnoća

Vi pitate, ljekar odgovara
Piše: Dr. Ali Mesut

Imam 25 godina i u braku sam tri. Nažalost, još nisam ostala trudna. Na ginekološkom pregledu rečeno mi je da imam totalni septum uterusa. Je li to glavni uzrok neostvarivanja trudnoće? 

Što se tiče bilo kakvih abnormalnosti maternice, to ne mora biti direktno povezano s neplodnošću. Međutim, može uzrokovati spontani pobačaj ukoliko dođe do trudnoće, slab razvoj bebe ili dovesti do prijevremenog poroda. Ukoliko imate totalni septum maternice, šanse za trudnoću su jako male i u tom slučaju predlažemo da se septum najprije ukloni.

Šta ako je AMH nizak?
Imam 42 godine i iza sebe mnogo godina pokušavanja da ostanem trudna. Nažalost, to se nije desilo za šest godina braka. Posljednji put doktor je tražio da uradim anti-Mullerov hormon (AMH) i ispostavilo se da je veoma nizak. Zanima me utječe li AMH direktno na broj jajnih ćelija te na sam ishod trudnoće?

AMH nalaz je generalno dobar pokazatelj rezerve jajnika, no samo ako se uradi u dobrom laboratoriju i na ispravan način. U svakom slučaju, ima utjecaja na broj jajnih ćelija, no ipak najbolje je provjeriti stanje ultrazvučnim ginekološkim pregledom da se utvrdi broj folikula u jajnicima.

Zdravlje u kući – Avaz

Kontakt informacije

Molimo da popunite formu i uskoro ćemo vas kontaktirati.