Pratite nas:

Onkofertilnost

U slučaju kancerogenog oboljenja vrlo je važno da budete informisani o rizicima po vaš reproduktivni sistem i mogućim izborima, što će vam biti od velike pomoči da donesete odluku. U svakom slučaju, nemojte zaboraviti –  liječenje, odgovori i nada postoje!

Razmislite o očuvanju fertiliteta kako biste mogli donijeti odluku o svom izboru . naravno, kada bude spremni. Onkofertilne tehnologije pomažu ženama koje se nose sa izazovima liječenja raka.

Rak i infertilitet

Nesretna, ali stvarna posljedica liječenja raka može biti infertilitet. Različiti tipovi raka i tretmana mogu na različite načine uticati na žensku fertilnost. Upravo zbog toga je neophodno da sa Vašim doktorom/onkologom detaljno prođete kroz proces liječenja raka i saznate šta će Vaše tijelo preživjeti u nekoliko narednih mjeseci. Vrijeme i odlučnost je najvažnija stavka u očuvanju fertilnosti i borbi za očuvanje zdravlja!

Rizici liječenja

  • Kemoterapija

Liječenje raka kemoterapijom utiče na ženu i njenu fertilnost u zavisnosti od dobi, vrsti i količini lijekova te dužini tretmana. Nije ratkost da žene koje primaju kemoterapiju imaju  promjene u menstrualnom ciklusu – neredovne, pojačane ili smanjene. U nekim slučajevima, moguće je da se kod žene razviju i simptomi menopauze (npr. vaginalna suhoća, valunzi itd.).

Kod žena u mlađoj životnoj dobi koje su imale neredovne cikluse za vrijeme kemoterapije, moguće je uspostavljanje normalnog menstrualnog ciklusa po završetku tretmana kemoterapijom ( s tim da uvijek postoji rizik od rane menopauze i smanjenog broja jajnih ćelija).

  • Terapija zračenjem

Zračenje zdjelice ili područja oko reproduktivnih organa može oštetiti ili uništiti reproduktivno tkivo ii stanice. Ova oštećenja mogu biti trajna ili prolazna. Postoji mogućnost  davanja hormona koji će povećati izglede za trudnoću nakon što se tretman završi, s tim da neki hormoni mogu imati negativan uticaj na pojedine vrste raka.

  • Operativni tretman

Neke vrste operacija mogu uticati na sposobnost žene da ima dijete. Naravno, to je sigurno tema koje se trebate dotaći sa svojim ljekarom!.

Ipak, postoje opcije i načini uz pomoć kojih možete očuvati svoju fertilnu sposobnost – postoji nada za ostvarivanje trudnoće. Pročitajte nešto više od zamrzavanju embriona i zamrzavanju jajnih stanica.

Kontakt informacije

Molimo da popunite formu i uskoro ćemo vas kontaktirati.