Pratite nas:

Inseminacija (IUI)

Kada žena prirodno zatrudni, spermatozoidi putuju iz vagine kroz grlić (uski, donji dio maternice), u maternicu i kreću se prema jednom od jajovoda. Ako spermatozoidi dospiju u jajovode ubrzo nakon oslobađanja jajne ćelije iz jajnika (ovulacija) spermatozoid i jajna ćelija mogu se sastati u jajovodu gdje dolazi do oplodnje . Grlić prirodno ograničava broj spermatozoida koji ulaze u maternicu. To znači da samo mali procenat u ejakulatu zapravo dolazi do jajovoda. Intrauterina oplodnja (IUI) je postupak kojim se spermatozoidi ubrizgaju kroz grlić maternice za vrijeme ovulacije. To čini put do jajovoda mnogo kraćim i postoji veća šansa da će spermatozoid pronaci jajnu ćeliju I oploditi ju. Cilj ovog postupka je poboljšati šanse žene da zatrudni.

Kada je IUI korisna ?

Mnogo je razloga zbog kojih parovi imaju poteškoće za ostvarivanje trudnoće.Inseminacija može biti od koristi za neke od njih.
A-Neobjašnjivi uzroci: IUI se najčešće koristi kada se ne pronađe značajan uzrok neplodnosti. Žene koje se bore sa neplodnošću,ponekad uzimaju lijekove (oralno ili u obliku injekcije) zbog kojih u jajnicima sazrijeva nekoliko jajnih ćelija odjednom. Cilj je povećati šansu za trudnoću unošenjem više spermatozoida da stupe u kontakt sa više jajnih ćelija.

B-Cervikalna stenoza ili abnormalnosti: IUI je koristan kada vrat maternice ,grlić,ima ožiljke koji sprječavaju ulazak spermatozoida u maternicu. To se može vidjeti kod žena koje su operirale grlić (kriohirurgija, biopsija konusa, postupak elektrohirurške ekscizije petlje [LEEP], itd.). IUI također može pomoći kada žena ima grlić koji je abnormalno oblikovan na način koji sprečava prolazak spermatozoida.

C-Problemi sa ejakulacijom: IUI se također može upotrijebiti za parove gdje muški partner ne može ostvariti erekciju ili nije u stanju ejakulirati efikasno uopće.

D-Nedostatak ovulacije (anovulacija): Većina žena koje ne ovuliraju I ne otpuštaju jajnu ćeliju iz folikule redovno, ne mogu zatrudniti . Ponekad IUI može biti od pomoći.

Kako se pravi kolekcija spermatozoida?

Spermatozoidi potrebni za IUI mogu se prikupiti na nekoliko načina. Najčešće muškarac ejakulira u sterilnu čašu koju dobije u klinici ili androloškoj laboratoriji. Spermatozoidi se također mogu sakupljati za vrijeme odnosa među partnerima u posebnom kondomu kojeg doktor odobri.

Kako se vrši postupak inseminacije (IUI) ?

Prikupljeni uzorak spermatozoida se centrifugira u laboratoriji da bi se izdvojili koncentrovani spermatozoidi i da bi se odstranila sjemena tekućina. Ovaj postupak može potrajati otprilike 2 sata. IUI se izvodi u vrijeme kada žena ima ovulaciju. IUI postupak je relativno jednostavan i traje samo nekoliko minuta nakon što je uzorak spermatozoida spreman. Žena leži na ginekološkom stolu , a doktor stavi speculum da bi se vidio grlić maternice.Kateter (uska cijev) se uvodi kroz grlić u maternicu i polako se ubrizgava koncentrovani pripremljeni uzorak spermatozoida. Obično je ovaj postupak bezbolan, ali neke žene mogu imati blage grčeve. Također je moguća pojava blagog sekreta dan ili dva nakon IUI.

Da li je postupak učinkovit?
Uspjeh će varirati ovisno o osnovnom uzroku neplodnosti. Inseminacija najbolje djeluje kod pacijenata sa neobjašnjivom neplodnošću, žena s cerviksom tj.grlićem koji ograničava prolaz spermatozoida i muškaraca koji nisu u mogućnosti efikasno ejakulirati. Naprimjer, za neobjašnjivu neplodnost, stopa trudnoće s IUI dvostruko je veća od bilo kakvog liječenja. IUI ne djeluje dobro kod muškaraca koji proizvode malo spermatozoida ili imaju ozbiljne abnormalnosti sa svojim sjemenim uzorkom i ne pomaže ženama koje imaju ozbiljnu bolest jajovoda, umjerenu do tešku endometriozu ili infekciju zdjelice (donjeg trbuha) u anamnezi. Ostali tretmani plodnosti su bolji za ove pacijente. Sve u svemu, ako se oplodnja vrši svakog mjeseca sa svježim ili zaleđenim uzorkom spermatozoida,stopa uspjeha može biti veća. Stope uspjeha ovise o tome koriste li se lijekovi za plodnost, o starosnoj dobi žene i dijagnozi neplodnosti, kao i drugim faktorima.

Postoje li rizici?
Ako žena uzima lijekove za plodnost kako bi povećala broj jajnih ćelija koje ce se osloboditi za vrijeme inseminacije, šansa da zatrudni sa blizancima ili čak trojkama ,veća je nego da ne uzima lijekove za plodnost. Imati IUI ne povećava rizik od nastanka bilo kakvih urođenih mana. Rizik od razvoja infekcije nakon inseminacije je mali.

Podijelite:

Kontakt informacije

Molimo da popunite formu i uskoro ćemo vas kontaktirati.