Pratite nas:

Endometrioza i infertilitet – činjenice

Endometrioza je stanje koje pogađa u prosjeku između 5 – 10% žena u reproduktivnom periodu te je uzročnik infertilieta lod jedne trećine žena. Žene koje žive sa endometriozom često imaju bolne cikluse kod kojih ne pomažu ni lijekovi za bolove, bolne odnose  i probleme sa pražnjenjenjem crijeva.

Šta je uzork endometrioza?

Endometrioza je uzrokovana stanicama endometrija koje se patološki nalaze izvan samog endometrija odnosno sluznice maternice. Može se nalaziti na različitim lokacijama poput zdjelične šupljine, jajnika i abdomena. Hiruška vizualizacija endometrioze je najsigurniji način dijagnosticiranja endometrioze.

Kako se tretira?

Postoji nekoliko opcija za tretiranje bola uzrokovanog endometriozom:

  • Hirurški tretman, najčešće laparoskopija, koja u velikom broju slučajeva olakšava ili uklanja bolne simptome te poboljšava plodnost.
  • Neki hormoni također mogu smanjiti simptome bola, s tim da uglavnom djeluju kroz smanjenje ovulacije (kontraceptivne pilule, progesteronski lijekovi, inhibitori aromataze i injekcija GnRH agonist).

Svaki lijek ima svoje jedinstvene nuspojave o kojima mora postojati svijest prije početka terapije.

Kako endometrioza utiče na (ne)plodnost?

Endometrioza je već dugo povezana sa neplodnošću, ali sam način na koji ona to izaziva je i dalje nepoznat. Neke od teorija uzročnosti jesu da endometrioza uzrokuje oštećenje jajovoda i utiče na lošu implanataciju zbog upale maternice. Neke žene sa endometriozom mogu spontano ostati trudne, dok će kod nekih žena ipak zahtijevati neku od metoda potpomognute oplodnje. Studije pokazuju da je snižen broj trudnoća dobijenih kroz IVF tretman kod žena sa endometriozom nego kod žena koje prolaze isti tretman, a nemaju endometriozu. Razlog tome je to što ne samo da je ukupni broj jajnih stanica smanjen kod žena sa endometriozom, već je i slabiji procenat implantacije embriona. U svakom slučaju, IVF tretman definitivno ima veći broj ostvarenih trudnoća kod žena sa ovim oboljenjem, nego začeće u prirodnom ciklusu.

Kontakt informacije

Molimo da popunite formu i uskoro ćemo vas kontaktirati.