Pratite nas:

Dr Ali Mesut: “Nivo neplodnosti raste, ali i metode za uspjeh!”

Neplodnost je tema o kojoj se vrlo često priča posljednjih godina, a, nažalost, sve više parova se i suočava sa problemom prirodnog začeća. Iako prema najnovijim statistikama svaki četvrti par u BiH ima problem sa začećem, uvijek postoji nada i rješenje za dobijanje djeteta. Upravo zbog toga mnogo parova je s posebnom radošću dočekalo otvarenje nove klinike za liječenje neplodnosti Bona Dea koju predvodi priznati svjetski stručnjak u oblasti humane reprodukcije dr Ali Mesut, specijalista ginekologije, akušerstva i reproduktivnog zdravlja zajedno sa vrhunskim embriologom, doktoricom Nursen Mesut.

U novootvorenoj klinici za liječenje neplodnosti Bona Dea koja se nalazi na Marijin Dvoru u poslovnom centru Avaz Twist Tower, dr Ali sa svojim mladim i stručnim timom od septembra nudi pomoć parovima koji se bore sa sterilitetom, te upravo zahvaljujući njegovoj stručnosti i jedinstvenom pristupu pacijentu/paru već iza sebe ima vrlo pozitivne rezultate. Kroz godine iskustva, dr Ali postao je ekspert u liječenju kompleksnih slučajeva neplodnosti, a rad i usavršavanje u najvećim centrima na polju vantjelesne oplodnje, reproduktivne endokrinologije, perinatologije, vođenja visokorizičnih trudnoća, te histeroskopije svrstava ga među vodeće svjetske stručnjake.

Priča o problemima začeća seže daleko u prošlost, ali je na našim prostorima relativno nov pojam, pa stoga, nažalost još u nekim sredinama vlada mišljenje da uzrok neplodnosti nije u muškarcu, da li ste kroz svoj rad u našoj zemlji primijetili pomak na tom polju, koliko su danas muškarci spremni na testiranja takve vrste?

BiH je kulturološki gledano poput Turske. Problem neplodnosti je svugdje na svijetu isti u minimalnim razlikama i svugdje se na to gleda na isti način. Nažalost vrlo često vlada mišljenje da su žene te koje su odgovorne za neuspjeh pri dobijanju bebe. Lično poznajem muškarce, vrlo obrazovane i edukovane koji su imali više brakova iza sebe, baš zbog pitanja neplodnosti, iako problem često nije bio u ženama. Danas je, srećom, situacija drugačija. Zahvaljujući medijima, televiziji, novinama, internetu, dobijamo nova saznanja, te se mnogo više edukujemo. Danas su muškarci otvoreniji po tom pitanju, a i otkrivanje problema kod muškog pola je mnogo brže i jednostavnije. Sa samo jednom analizom (spermiogramom) se može utvrditi trenutno stanje i uočiti problem.

Šta prvo savjetujete parovima koji dođu kod vas sa ovom dijagnozom?

Parovima koji žele osnovati porodicu savjetujemo da to ne odgađaju jer samim tim šanse postaju manje. Mi kao doktori djelujemo preventivno i želimo što prije pristupiti rješavanju tog problema, jer smo svjesni da vremenom šanse se smanjuju i da je bolje što prije početi sa terapijama kako bi došli do ostvarenja svog cilja.

Da li je novim tehnikama i metodama moguće otkloniti sve uzroke neplodnosti i sa kojim se vi najčešće suočavate posljednjih nekoliko godina?

Starosna dob kod žena je jedan od najbitnijih, ako ne i najbitniji faktor koji utiče na rezultat plodnosti, te na cjelokupni uspjeh vantjelsene oplodnje. Nažalost žene sve češće stupaju u brak kasnije, a i sami parovi prolongiraju osnivanje porodice za kasnije. S godinama žene gube broj jajnih ćelija, a istovremeno i kvalitet postaje sve lošiji. Takođe, i u IVF-u šanse za trudnoću su manje ukoliko je žena starija. Tako su za djevojke, odnosno žene u ranim 30-im godinama, šanse za ostvarivanje trudnoće oko 50%, dok za žene nakon 40. godine života, šanse su manje, tek oko 20%. Ako nema očiglednih i evidentiranih problema, nakon godinu dana neuspjelih pokušaja, potrebno je obratiti se ljekaru.

Sa svakim parom koji nakon te teške borbe dobije najljepšu vijest vi, ali i vaše osoblje dijelite sreću i iskreno se radujete, da li vas nekada te stvari emotivno iscrpe, kako se vi zapravo “refresh-ujete”, da li ikada odmarate?

Kao što sam i rekao, istina je da sve djeluje vrlo emotivno na nas i dijelimo i sreću i tugu sa našim pacijentima. S druge strane mi smo doktori i konstantno moramo raditi na proučavanju ovog problema i težiti otkriti uzroke, te se fokusirati na njih. Naš posao ne dozvoljava odmor u smislu odstupanja od ovog problema.

Možete li nam okvirno reći da li je danas veći uzrok neplodnosti od strane muškaraca ili je to izjednačeno?

Okvirno gledajući 50% su žene te koje imaju problem sa neplodnošću, dok drugih 50% su muškarci. Problemi se najčešće javljaju kod oba pola istovremeno. Možemo reći da je uzrok 30% kod žena, 30% kod njihovih partnera, 30% kod oboje, a ostatak su i dalje oni nama nepoznati faktori, na čijem otkrivanju i dalje radimo.

Ljepota i Zdravlje

Kontakt informacije

Molimo da popunite formu i uskoro ćemo vas kontaktirati.