fbpx

Medicinske sestre IVF-a u ulozi anđela

Premda je u velikom dijelu svijeta vantjelesna oplodnja još uvijek nepoznanica, oni koji znaju šta predstavlja, mogu dijelom i pretpostaviti šta taj proces nosi sa sobom i kakvu težinu ima.
Samo saznanje da je IVF postupak jedini način da se ostvare kao roditelji i da prihvate tu činjenicu, pacijentima je veliki korak. Definitivno, vantjelesna oplodnja je putovanje u koje se ne može krenuti nespreman, kako fizički, tako i psihički. Na tom putovanju,ogromnu ulogu igraju medicinske sestre.

Vildana Bušatlija
Vildana Bušatlija

Zaista, medicinska sestra u IVF-u je jedna sasvim posebna karika koja drži sve konce u svojim rukama. To nije samo zvanje ili profesija, već jednostavno način života. Sve ono kroz što prolaze naši pacijenti tokom cjelokupnog postupka i sa čime se suočavaju, mi proživljavamo zajedno sa njima.

Zakažite besplatne konsultacije.

Popunite formu i dozvolite da vas kontaktiramo.





    IVF zahtjeva vrijeme, posvećenost i uveliko crpi energiju, a od velikog značaja je svaka riječ utjehe i misao vodilja da poslije kiše dolazi duga. Medicinske sestre u klinici za IVF, pored svega onoga sto inače vrše u opisu posla poput davanja terapije, asistiranja doktoru, postoperativne njege i slično, one su tu kao podrška i oslonac u momentima kada ste na korak da odustanete i kada vam je najteže.

    One su pacijentima zaista spona između sna o roditeljstvu i realizacije tog istog sna.
    Za svaku nejasnoću, savjet i bilo kakva pitanja, na raspolaganju smo 24 sata. Nažalost, IVF je možda još uvijek neka vrsta tabu teme o kojoj se ne govori mnogo, ili pak ne javno. Upravo iz tog razloga, medicinske sestre su prije svega prijatelji pacijentima sa kojima mogu podijeliti sve i pronaći razumijevanje. U suštini, one su te koje su ogledalo klinike i od kojih uveliko zavisi kako će pacijentima proći  putovanje kroz sami postupak. U nezavidnom su položaju u onim momentima kada ne ide sve po očekivanjima, ali i prve koje  pacijentima izmame suze radosnice u trenutku saznanja da se njihov najveći i dugo očekivani san ostvario. Sama pomisao biti dijelom nečije sreće je najveća nagrada i satisfakcija. Imati empatiju i biti prijatelj pacijentima je osnova za uspjeh u ovom poslu. Mislim da je privilegija biti dio tima koji ljudima otvara nove poglede, uljepšava život i ostvaruje one tihe čežnje, želje i najveće snove.

    Naši pacijenti su naši prijatelji, dijelimo sve, kako dobro, tako i loše i to je čar ovog posla. Na nas uvijek mogu računati i nikada nisu sami.

    Vildana Bušatlija
    Glavna medicinska sestra, Bona Dea IVF klinika