Vaše čekanje završava ovdje.

Naš slogan je ujedno i naša vodilja. Bona Dea klinika je otvorena primarno da bi mnogim parovima pružila priliku da postanu roditelji.
IVF tretman u Bona Dei je jedinstven i kvalitetom se razlikuje od svih ostalih. Kada bi trebali da kažemo šta je IVF, mogli bismo iskoristiti i definiciju

IVF je metoda asistirane reprodukcije pri čemu se jajna stanica i spermatozoid oplode u laboaratoriji izvan samog ljudskog tijela , te se potom dobijeni embrion vraća natrag u materničnu šupljinu.

Međutim, sa vama želimo da pričamo jednostavnim jezikom i rječnikom koji razumijete. Mi shvatamo da nije lako pričati o nekim temama, upravo iz tog razloga – nigdje ne žurimo.
Ukratko, IVF funkcioniše ovako:
  • Prvo ćemo da obavimo konsultacije. Dr. Ali Mesut voli razgovarati za oba partnera o cjelokupnom procesui i prepremnim metodama. Iznimno je bitno da se u prvim momentima razumijemo i shvatimo šta sve može da pospješi i ometa proces oplodnje u prirodnom obliku ili IVF.

  • Nakon toga, pogledaćemo koje sve testove ste do sada obavili, a koje možemo zajedno obaviti.

  • Poslije analize i određivanja parametara koji su testovi dali, obično se daju lijekovi koji stimuliraju jajnike da proizvedu povećan broj jajnih stanica.

  • Istovremeno, razvija se personalizirani protokol na temelju dobi žene i muškarca, medicinske istorije i rezultata hormonalnih i ultrazvučnih pregleda. Partnerica je pod stalnim nadzorom uz pomoć serije ultrazvučnih pregleda i krvnih pretraga.

  • Kada se pretpostavi da su jajašca zrela, izvlače se putem manje hirurške intervencije koja se obavlja pod anestezijom, u kojoj se izvlače zrela jajašca.

  • Tekućinu potom pregledaju iskusni embriolozi na čelu sa Dr. Mesut i izoluju jajašca.

  • Partner daje uzorak sperme i potom se iz ejakulata izdjvaja  i pažljivo pripremaju zdravi spermatozoidi koji će se zamrznuti pod određenim uslovima.

  • Kada imamo sve što je potrebno od oba partnera, nakon nekih 18 sati, oplodnja se može dokumentirati. Embrioni se potom inkubiraju u određenoj kulturi u strogo kontrolisanom laboratorijskom okruženju – tri do pet dana.

  • U toj tački se unaprijed dogovoreni broj embrija prenosi u maternicu putem bezbolne ultrazvučne procedure. Dodatni embriji se zamrzavaju. Pod nekim okolnostima, uključujući i one u kojima je izvršena sveobuhvatna analiza hromozoma ili genska analiza, svi embriji se zamrzavaju.

  • Test trudnoće se obavlja 9 do 11 dana nakon transfera embrija.

Pogledajte i:

Zamrzavanje embrija

Metoda krioprezervacije embriona i njihovog čuvanja po pravilu se koristi prilikom svakog ciklusa asistirane oplodnje, prilikom kojeg nastane veći broj zdravih embriona nego što je potrebno za embriotransfer.

Inseminacija (IUI) - saznajte više

Inseminacija je jedan od načina medicinski potpomognute oplodnje. Ovo je prva i najjednostavnija stepenica, a zapravo je unošenje ejakulata partnera u tijelo partnerice... pročitaj dalje...

Genetska dijagnostika (PDG)

Najveća želja svakog roditelja je da im beba bude zdrava. Zahvaljujući PDG i skriningu embriona možemo da otkrijemo probleme na vrijeme.
Genetske anomalije su čest uzrok ranih spontanih pobačaja u prvom tromjesečju trudnoće. Preimplantaciona dijagnostika nam pomaže da spriječimo takve gubitke.

Embrio pooling

Embrio pooling je proces prikupljanja zrelih jajnih ćelija kod partnerice. Izazov predstavlja kada se partnerica nalazi u dobnom periodu iznad 40 godina i potrebno je da se prikupe što kvalitetnije jajne ćelije za proces oplodnje.
Jajne ćelije se skupljaju kroz određeno vrijeme, bivaju oplođena u obliku embrija, a zatim vitrificirana.

Sperm washing

Sperm washing (eng.) je metoda čišćenja sperme i izdvajanja jedinstvneih spermatozoida. Ovaj proces se često obavlja zbog sprečavanja raznih komplikacija pri procesu oplodnje, te sprečavanja širenja raznih infekcija i bolesti.
Proces se obavlja u istoj laboratoriji gdje se i radi zamrzavanje i oplođivanje zrelih jajnih ćelija.

Zamrzavanje spermatozoida

Zamrzavanje spermatozoida je procedura koja omogućava dugoročnu, skoro neograničenu prezervaciju muških polnih ćelija.
Krioprezervacija spermatozoida ne smanjuje njihov kvalitet, tako da se u svrhe asistirane oplodnje može uspešno upotrebiti kako zamrznut, tako i sveže uzet uzorak sperme.

NGS dijagnostika

NGS prestavlja najnovije tehnološke preimplantacijsko genetsko testiranje.
NGS omogućava da se pregleda svih 23 para hromozoma na svim nivoima i sa boljom rezolucijom. Važnost obavljanja ovog testa se ogleda u kvalitetnom procesu IVF tretmana, gdje se pokušavaju smanjiti svi rizici koji se mogu predvidjeti.

Embrio transfer

Embrio transfer predstavlja poslednji korak u IVF proceduri.
Embriotransfer je vraćanje embriona u matericu i obavlja se jedan i po do tri dana posle aspiracije jajnih ćelija, sve dok embrion ne dostigne stadijum “blastocista”.
Ovaj postupak ne traje dugo i nije bolan.

Zakažite besplatne konsultacije odmah

Biti partner u Bona Dea klinici znači vraćati nadu, ispunjavati snove i pružati prilike odmah kada se pacijenti odluče na to.